Minirut's sida

"Vargen - ett rovdjur"

Startsida
Länkarkiv
Recept
Kloka ord
Personlig assistans
Fotografier
Vargen
WWF
Macy's

 
 
I våra svenska fauna lever som vi alla vet ett antal rovdjur; björn, lo, järv, varg...
Just vargen ligger mig varmt om hjärtat och för mig känns det självklart att den måste finnas i faunan lika väl som de andra rovdjuren. Det är ett ståtligt och vackert djur med värdighet, och den vårdar varmt sina familjerelationer.
Tyvärr delar inte alla den åsikten med mig, och jag har förståelse för de som blir drabbade av dess åsamkanden. Men jag vet också att många ratar den bara pga. oförstånd och rädsla.
Jag har här försökt samla lite fakta om vargen och förhoppningsvis kanske några får en lite annan bild av den än ett glupskt, obarmhärtigt rovdjur.

pawline.gif

Vargen har en kroppslängd på ca. 90-150 cm, svanslängden är ca. 33-51 cm. Vikten ligger på 20-80 kilo för en hane och 18-55 kilo för en hona.

wolf1.jpg

Man kan säga att vargens utseende påminner ganska mycket om en stor Sibirian Husky, och det är i och för sig inte särskilt konstigt eftersom hunden ju också härstammar från vargen.
Vargens päls är oftast grå-grågul och en aning vitflammig. Det som skiljer vargen från hunden i utseende är att vargens huvud är lite bredare och har extra kraftigt kindskägg, den har längre och mer sammanhållna framben och större tassar, även längre nos och öron är särskiljande drag. 

snowwolf.jpg

Vid mitten av 1800-talet fanns det fortfarande varg kvar i stora delar av landet, även om den var på god väg att försvinna. Under 1850-talet dödades tex. 180 vargar bara i Kronobergs län, och statistiken visar att det under 1910-talet dödades nästan 400 vargar i landet. Undantaget var i de nordligaste länen, men även där minskade antalet vargar drastiskt under den tiden. Fridlysning på varg trädde i kraft 1966, men tyvärr fanns det då bara några enstaka vargar kvar i Sverige...

sovandevarg.jpg

Oavsett vad som står i gamla kyrkböcker och sagor är vargen inte farlig för människan, hur gärna en del vill tro det. Allt som oftast är det bara skrönor i grund och botten när det skrivs om varg. I modern tid, i hela västvärlden, finns inte ett enda dokumenterat fall där en frisk, vild varg har dödat en människa. Om det finns omskrivet baseras det på händelser där människor fött upp vargar som, när de släppts ut ur hägnet, har attackerat dem och kanske även dödat dem. Numera är det förbjudet att släppa ut vargar som fötts upp i hägn, eftersom de inte lärt sig jaga på naturligt sätt och blivit präglade av människan.

 
 
 
 

Vill du veta mer om våra svenska rovdjur? 
Ta en titt här  >>>

Tidigare har det funnits varg över större delen av Europa och över nästan hela norra halvklotet, men pga. den mänskliga faktorn har befintligheten minskat dramatiskt de senaste 3-400 åren. Orsakerna är många, men bla. girighet på skottpengar, de eftertraktade skinnen och gamla landskapslagar om hur vargjakt skulle bedrivas, kan ses som de största faktorerna.

vargansikte.jpg

Vargen är ett flockdjur, och den lever i flockar bestående av upp till 10 djur. Varje flock har ett ledarpar - dvs. alfapar och man kan säga att de är flockens nav. De föder valpar som i sin tur parar sig med varandra osv., så alla i flocken är släkt med varandra. Det är också alfaparet som har huvudansvaret för jakten även om de andra i flocken deltar. Honorna deltar aldrig i jakten om de har valpar som är små, istället bär jägarna hem maten till dem. En alfahanne är en mycket aktiv far och han deltar alltid i sina valpars uppfostran. Han kan mycket väl ta hand om sin flock om honan skulle förolyckas.

 

vargpar.jpg

Många ser vargen som ett stort bekymmer, särskilt om man har kreatur på gården. Tyvärr är det ju så att vargen ibland attackerar får och annan kreatur, ibland också lösspringande jakthundar. Får odyl. angriper den för att skaffa mat, hundar däremot ser den som konkurrenter i sitt revir och i förlängningen ett hot mot flockens valpar. I de flesta fall sådant händer sker det av ren levnadsinstinkt från vargen. ibland kan det dock hända att det är en kringströvande varg som av någon anledning lämnat sin flock, som inte har de andras trygghet när det gäller att skaffa mat. Det här vållar naturligtvis stora problem för djurägare, men idag får man ersättning för rovdjursriven bodskap och hundar. 

vargifangenskap.jpg

Tyvärr är det här enda sättet vi kommer att få se och uppleva varg om vi fortsätter utrota den....